Volgens insiders heerst er paniek binnen de paleismuren en moet Willem-Alexander alle zeilen bijstellen om de schade te beperken. Wordt dit de doodsteek voor onze Oranjes?
Het is geen geheim meer dat de Oranjes flink hebben geprofiteerd van de slavenhandel. Er werd heel wat geld aan verdiend, en de nabestaanden van de slaven uit de tijd van toen dreigen nu stappen te ondernemen… Wat leert de geschiedenis ons?
“De VOC zorgde hierbij in belangrijke mate voor inkomsten, onder meer door de handel in nootmuskaat en andere in die tijd waardevolle specerijen. De aandeelhouders van deze VOC hadden afgesproken dat de Oranjes werden uitbetaald alsof ze drie procent van de aandelen in hun bezit hadden gehad”, zegt historicus Gerhard de Kok in Party. De rol van het koningshuis was duidelijk…
Natuurlijk moesten de Oranjes ook een tegenprestatie leveren. Zij gebruikten hun invloed om problemen op te lossen waar het VOC tegenaan liep. En net daar wringt het schoentje…
“Door de bemoeienissen van de Oranjes in die tijd heerst er volgens ingewijden nu aardig wat paniek binnen de paleismuren. Want wat moet er nu gedaan worden om de schade zoveel mogelijk te beperken”, klinkt het in Party. De gevolgen voor koning Willem-Alexander kunnen groot zijn…
Dat zijn allemaal daden die de voorouders van koning Willem-Alexander op hun geweten hebben, maar waarvoor de koning nu waarschijnlijk zal moeten opdraaien. En het is een feit dat Willem-Alexander zelf weinig kan doen aan de daden van zijn voorouders. Toch lijkt één conclusie nu al duidelijk…
De vraag stelt zich dan ook natuurlijk of Willem-Alexander wel verantwoordelijk kan gesteld worden voor die daden. Maar dat de financiën van toen waarschijnlijk nog steeds in de familie zijn, betekent wel dat die mogelijks terugbetaald moeten worden. En het gaat om een enorme som geld…
Een eerste schatting zegt dat ze zo’n 545 miljoen euro hebben verdient aan de Nederlandse kolonies. En dat in een tijd waar slavernij vaak voorkwam, lezen we in Party. En nu komt er een opvallende reactie naar buiten over dat bedrag…
“We wisten al dat het koningshuis aan de slavernij had verdiend. Maar dat het zoveel was, dat wisten we nog niet”, klinkt het bij Angelique Duijndam, voorzitter van het Keti Koti-festival (De slavernijherdenking) in Party. Koning Willem-Alexander reageerde nu ook zelf…
Onze koning heeft zijn excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden en stelde meteen een onafhankelijk onderzoek in. Al wil Willem-Alexander daar één iets over kwijt…
“Zeker als je jezelf laat onderzoeken, moet je daar zo ver mogelijk van wegblijven, om het zo objectief mogelijk te laten zijn”, benadrukt Willem-Alexander. De afronding van dat onderzoek is trouwens nog niet voor meteen, want vermoedelijk zal een definitief rapport pas iets voor 2025 zijn.